Zaans warmtenet

verwarmt eerste Parteon-woningen

De Vereniging van Eigenaren (VvE) van de Zaanse flatgebouwen Perim en Pharus zijn akkoord gegaan met de aansluiting op het Zaans warmtenet. De woningen worden hierdoor op een duurzame wijze verwarmd.

De aanleg van het Zaans warmtenet is dit jaar begonnen. Bio Forte bouwt in Zaandam Oost een duurzame biomassacentrale die voor warmte gaat zorgen door het verbranden van houtsnippers van Nederlands snoeihout. Een ondergronds leidingstelsel zorgt ervoor dat het opgewarmde water van de biomassacentrale naar de flatgebouwen wordt getransporteerd. Daar komt het in de bestaande verwarmings- en warmwaterinstallatie. De bewoners van de Perim en Pharus blijven nog wel op gas koken.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water komt van een (duurzame) warmtebron in de buurt en verwarmt huizen en gebouwen. In Zaandam is gekozen om te starten met een biomassacentrale. Vervolgens wordt gekeken naar andere warmtebronnen zoals restwarmte van Zaanse industrie.

Wat is een bio­massa­centrale?

Een biomassacentrale is een soort grote open haard. Er wordt lokaal snoeiafval verbrand. De warmte die dat oplevert, gaat via een netwerk van leidingen naar de woningen. De filters van de biomassacentrale in Zaandam voldoen aan de strengste eisen. De uitstoot is vergelijkbaar met een houtkachel per dag. Daar kunnen dan wel ongeveer 2200 woningen mee verwarmd en voorzien van warm water.

Welke woningen worden aangesloten?

De flatgebouwen IJdoorn, Noordwachter, Brandaris, Perim en Pharus worden dit jaar aangesloten op het Zaans warmtenet. In totaal gaat het om 1.542 woningen. In de toekomst zullen de nieuwbouwprojecten Oostzijderpark en Gouwpark aangesloten worden.

Meer weten over het warmtenet?