Energieneutraal en aardgasvrij wonen

Gewoon doen!

Stap voor stap werken we samen met huurders en partner­organisaties aan duurzaam wonen in de Zaanstreek. Eind vorig jaar zijn we gestart met het energieneutraal en aardgasvrij maken van drie huurwoningen. Mandy Kamminga woont in zo’n duurzame woning: “Meer waterdruk met douchen, razendsnel koken en een lagere energierekening. Ik ben al met al zeer tevreden!”

De woning van Mandy Kamminga was als eerste aan de beurt. De boiler staat op zolder, alle radiatoren zijn vervangen door convectoren en er is een warmtepomp op het dak van de schuur geïnstalleerd. Op het dak van de woning liggen 19 zonnepanelen en ze kookt nu op inductie. Mandy is blij met de aanpassingen. “Als moeder met twee kinderen zie ik dit als een kans om te besparen op mijn energielasten. Gewoon doen dacht ik. We moeten uiteindelijk allemaal zo gaan wonen.”


En... hoe bevalt het?

“Na een paar opstartprobleempjes (ik was natuurlijk de eerste) ben ik tevreden met alle veranderingen. Ik was wat onzeker over het koken op inductie, maar dat is eigenlijk heel fijn. En daarnaast ook nog eens veiliger voor de kinderen. Ik durf het nu aan om samen met de oudste een eitje te bakken of samen spaghetti te maken. Voor de rest merk ik eigenlijk geen verschil in het huishouden. Alleen met douchen… Er wordt gezegd dat je drie keer achter elkaar twintig minuten kunt douchen. Toch spreid ik het maar een beetje, want van een koude douche word ik niet blij!”


Bespaar je ook werkelijk?

“Ik heb een app geïnstalleerd waarmee ik in de gaten kan houden hoeveel de zonnepanelen op het dak per dag opleveren. Ik zie nu dat ik vanaf begin januari € 290,- heb bespaard, de moeite waard! Ik kijk regelmatig op de app, ben wel nieuwsgierig.”


Om welk bedrag gaat het?

“Parteon verwacht dat ik per maand € 40,- op mijn elektra­rekening kan besparen en daarnaast heb ik geen kosten meer voor een gasaansluiting. Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat.”

Verder aan de slag

In december 2018 heeft Parteon de eerste woningen energie­neutraal en aardgasvrij gemaakt. Op dit moment werken wij aan de volgende 15 woningen. Onze ambitie is om in 2019 200 woningen te verduurzamen.


De woningen die we in 2019 (bijna) energieneutraal maken, krijgen een huurverhoging. Maar de woonlasten stijgen niet, omdat de energierekening daalt. Duurzaam wonen betekent daarom meer comfort zonder extra kosten.