Zonnige dagen

aan de Zaan

Over hun favoriete plek hoeven Jente en Robert niet lang na te denken: hartje Zaandam, op een zonovergoten terras aan de Zaan. Deze maand verhuist het jonge stel naar de Rosmolenbuurt, op steenworp afstand van het water.

“Eigenlijk is ieder stukje aan de Zaan onze favoriete plek”, vertelt Robert enthousiast. Jente knikt: “We komen hier vaak. Met familie, vrienden of gewoon samen.” Zeven jaar geleden verhuisde Robert naar een huurwoning van Parteon, aan het Kalf in Zaandam. Vijf jaar later trok Jente bij hem in. “Op 40 vierkante meter samenwonen voelde knus. Een bankje op de balustrade was ons buiten. Maar de laatste maanden begon het gebrek aan ruimte te kriebelen.”


Koopvoorrang

Op Funda zag het stel een koopwoning in de Rosmo­len­buurt. Huurders van een sociale huurwoning in Zaanstad krijgen voorrang, stond in de eerste regel. ”Meteen doen”, dacht Robert: “Wij verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar maken op de koopwoningmarkt nog weinig kans.” Hun bod bleek voldoende. “Dat hadden we niet verwacht, ik sprong een gat in de lucht”, glimlacht Jente. “Dankzij de voorrang maken wij plaats voor nieuwe huurders”, vult Robert aan. “Dat voelt eerlijk.”

“Dankzij de voorrang maken wij plaats voor nieuwe huurders, dat voelt eerlijk.”

Lage hypotheek

Flink overbieden op een koopwoning is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Dankzij de voorrang bleef dit Robert en Jente bespaard. “Lagere lasten,

meer genieten,” benadrukt Jente. En dat doen ze.

Beiden zijn echte Zaankanters, maar blijven nieuwe plekjes vinden om te verkennen. Weg uit de Zaanstreek willen ze niet. “Mijn kinderen zie ik hier wel opgroeien,” lacht Jente. “Maar dat is de toekomst, nu zitten we nog vol in de feestjes.”


Zaanse stijl

Wonen in de schilderachtige Rosmolenbuurt spreekt het stel aan: “Je proeft het Zaanse karakter. Maar de wijk voelt ook als upcoming. Veel woningen gaan op de schop. Dat zorgt voor een fijne mix van huidige bewoners en nieuwe mensen.” Waar Robert en Jente eerst keken naar een woning uit de jaren 30, zijn ze dankzij de voorrangsregel trotse kopers van een jaren 80-woning. Jente glimlacht: “We moeten nog klussen, maar het voelt nu al als thuis.”

Koopvoorrang in ’t kort

Sinds begin dit jaar krijgen huurders van een sociale huurwoning in de gemeente Zaanstad voorrang op een woning die Parteon te koop zet. Huurders krijgen dus als eerste de kans een woning van Parteon te kopen. Dit verbetert de doorstroom bij sociale huurwoningen en zorgt ervoor dat er meer woningen beschikbaar komen voor mensen die dat nodig hebben.