De groene oase

van Pennemes

Het is heerlijk toeven in de binnentuin van het Zaanse wijkzorg­centrum Pennemes, waar Nel Koedooder zorg draagt voor de zijdehoentjes, zebravinken en parkieten. Sinds dit jaar kunnen de bewoners ook het dak op om te genieten van groen.

“Kijk hoe leuk deze kleine eitjes zijn”, laat Nel Koedooder enthousiast in het kippenhok zien. De vier zijdehoenders scharrelen om haar voeten. “Nee, ik eet ze niet. Ik hou niet zo van eieren. Ik geef ze aan de bewoners die ze wel willen eten.” Sinds twee jaar verzorgt de kwieke 85-jarige bewoonster van Pennemes de hoentjes in de binnentuin van het wijkzorgcentrum in de Zaanse Rosmolenwijk. Plus de zebravinken en parkieten in de volière heeft ze onder haar hoede. “Ik heb alle tijd en het is heerlijk om in de binnentuin bezig te zijn. Het is zo mooi hier. Elk seizoen.”


Ontspannen sfeer

Wandelpaadjes slingeren langs perken vol struiken en bloemen met hier en daar een houten bankje en een hegje. Het groen, de rust en het gezellig gekwetter van vogeltjes en geroezemoes van bewoners zorgen voor een ontspannen sfeer die in schril contrast staat met de drukte op straat. “Als het even kan, zit ik buiten. Voor mijn appartement met uitzicht op de binnentuin maar ook op een van de bankjes. Lekker met een boek”, vertelt de Zaanse die vroeger menig huis heeft helpen inrichten toen ze met haar man meubelzaak Sombroek aan Oostzijde had. Sinds zeven jaar woont ze in de aanleunwoning van Pennemes.

Ondernemend is ze nog steeds. Elke dag gaat ze op pad. Lopend boodschappen doen. Boeken kopen op de markt. Ze fietst rustig in haar eentje naar Bakkum om lekker te genieten van zon, zee en strand. “Heerlijk een boek lezen of over het strand naar Heemskerk wandelen. Maar rustig aan, hoor. Ik heb alle dagen vakantie, zeg ik altijd. Ik maak mij ook niet zo snel druk. Vandaag leven we. Gisteren is voorbij en morgen komt nog.”

“Als het even kan, zit ik buiten. Lekker met een boek”

Tuin met uitzicht

Voor de nieuwe daktuin van Pennemes heeft ze mee gebreid en gehaakt aan de wandkleden die de hekken sieren. Onder beheer van Jacob de dakboer floreert sinds dit jaar deze nieuwe groene plek van Pennemes met uitzicht. Op het dak staan grote bakken met kruiden en bloemen die basisschoolleerlingen wekelijks komen verzorgen. Nestkasten nodigen gierzwaluwen voor een bezoek uit en kippen- en konijnenhokken staan klaar voor nieuwe bewoners.

Het zorgcentrum brengt de natuur naar de bewoners toe om hun welzijn en welbevinden te verbeteren. Het Pennemes-groen is er niet alleen om naar te kijken maar vooral om te voelen en te beleven zodat bewoners gaan bewegen of juist tot rust komen. “Heel belangrijk is dit”, benadrukt Nel. “Zo heb je verschillende plekken om naar toe te gaan en elkaar te ontmoeten. Het zorgt voor afwisseling. Hier hoef je niet eenzaam en alleen te zijn.”