Opknapbeurt

voor een bijzonder thuis

Het voormalig weeshuis in Koog aan de Zaan heeft nog steeds een mooie maatschappelijke bestemming. Het Leger des Heils verhuurt hier kamers aan bewoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Veilige plek om te wonen

“Mensen die bij het Leger des Heils terecht komen zijn eigenlijk mensen zoals jij en ik”, zegt Miriam Olivier, afdelingsmanager Leger des Heils Zaanstreek. “Ze hebben vaardig­heden en talenten om zinvol in te zetten en ze willen zelf vorm en inhoud aan hun leven geven. Wij bieden hen een veilige plek om te wonen.” Henk woont hier sinds het voorjaar. Hij is na een scheiding de stabiliteit in zijn leven kwijtgeraakt. “Ik heb een rustig plekje nodig. Dat heb ik hier gevonden.”


Terug in de 19e eeuw

Het bijzondere gebouw is goed bewaard gebleven. Ook van binnen. Met de hoge plafonds en de bewerkte houten trap ben je weer terug in de 19e eeuw. Het pand moet wel onderhouden worden. Daarom is Parteon gestart met het vervangen van de badkamers en de keukens van alle dertien kamers. Miriam licht toe dat een renovatie voor de bewoners spannend is: “In goed overleg met Parteon vullen we de renovatie in. Het is een uitdaging voor onze bewoners maar we zijn er blij mee!”. Henk kijkt vooral uit naar zijn nieuwe keuken: “Ik houd van koken, straks kan ik mijn kinderen eindelijk leren koken!”