Tijdig denken aan uw woontoekomst

Stap voor stap werkt Parteon samen met huurders en partnerorganisaties aan duurzaam en energieneutraal wonen in de Zaanstreek.

Bij elke fase in iemands leven horen andere woonbehoeftes. Hoe zeer mensen ook gehecht zijn aan hun thuis, op een gegeven moment past een woning niet meer bij iemands leefsituatie of omstandigheden. De trap wordt een obstakel, de tuin te veel werk en kamers raken in onbruik. Als huurder is het daarom verstandig om ingeschreven te zijn bij WoningNet voor het geval u wilt verhuizen naar een woning die beter aansluit bij uw woonbehoefte. Misschien is dat nu nog niet het geval maar over een paar jaar kan daar wel sprake van zijn. Door de grote vraag naar woningen in de Zaanstreek zijn de wachttijden langer geworden. Dus ook als u nu met tevredenheid in een huurwoning woont, is het goed om vooruit te denken en af te vragen: hoe wil ik over vijf of tien jaar wonen? Past deze woning dan nog bij mij?

‘We wilden onze eigen keuze maken’

Heel bewust zijn Martin en Rosa Meulenkamp op tijd gaan nadenken hoe en waar ze zouden willen wonen als kleiner en gelijkvloers fijner zou zijn. Ruim veertig jaar woonden ze samen met hun vier kinderen in een eengezinswoning in de Zaanse wijk Het Kalf. “Een fijne wijk om te wonen”, vindt Rosa. “Kindvriendelijk, groen, winkels in de buurt.”


Omdat het prima wonen is in Het Kalf, wilde het Zaanse echtpaar er blijven wonen. In het huis aan Zwartemeer blijven wonen, zagen ze niet zitten. Hoe fijn het ook was. “Wat moet je met z’n tweeën in zo’n groot huis? Ik heb in de thuiszorg gewerkt en vaak gezien dat mensen bleven volhouden: ik ga mijn huis niet uit. Totdat ze door hun situatie of gezondheid gedwongen werden om te verhuizen.”

Dat moment wilden ze voor zijn. Rosa: “Ik wil op tijd verhuizen zodat we een eigen keuze kunnen maken. We hadden wel wat wensen.” De nieuwe woning moest in Het Kalf zijn, gelijkvloers, met lift en balkon met uitzicht op groen. Die woning vonden ze verderop aan de Bolksbeek. Via WoningNet reageerden ze en ze waren een van de vijf geïnteresseerden. “De woning zag er niet uit”, volgens Martin, “maar daar konden wij doorheen kijken.”


Terwijl andere kijkers klaagden over hoe lelijk geverfd was, was Rosa in haar hoofd de woonkamer al aan het indelen. Nu wonen ze alweer drie jaar tevreden in de flat aan de Bolksbeek. Martin: “We zitten hier goed. Het past helemaal bij ons leven op dit moment.”