Selectief toewijzen werkt

in Poelenburg
en Peldersveld

Sinds 1 juli selecteren de woningcorporaties woning­zoekenden voor sociale huurwoningen die vrijkomen in Poelenburg en Peldersveld. Zo krijgen mensen met een sociaal beroep voorrang en checkt de politie de kandidaten. Met deze voorrangsregeling wil gemeente Zaanstad de veiligheid en sfeer verbeteren. Ruth Nijman was de eerste.

"Ik wil echt goed contact hebben met de buren. Dat je een praatje maakt. Dat doe ik nu al."

Al elf jaar stond Ruth Nijman ingeschreven bij Woningnet voor een woning. Zonder succes. Of ze nu op een woning reageerde in Wormerveer, Amsterdam of Krommenie, steeds waren er meer dan vijfhonderd andere woningzoekenden. En zij nummer vierhonderd zoveel. Moest ze weer langer bij haar dochter in Alkmaar blijven wonen.


Thuiszorg

Totdat ze de advertentie op WoningNet zag, waarin stond dat woningzoekenden met een sociaal beroep en nog enkele eisen voorrang konden krijgen voor een woning in de Zaanse wijken Poelenburg of Peldersveld. “Ik werk in de thuiszorg dus ik heb meteen geïnformeerd naar de mogelijkheden. Twee weken later kreeg ik een uitnodiging voor een bezichtiging van een woning in Poelenburg. Nu stond ik op de tweede plaats! We waren met vier geïnteresseerden en ik heb uiteindelijk de woning gekregen.”

Ruth Nijman is de eerste huurder die via selectief toewijzen volgens de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek terecht kan in een sociale huurwoning in Poelenburg of Peldersveld. Om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren, heeft de gemeente Zaanstad besloten tot deze bijzondere maatregel. Op 1 juli 2018 ging de regeling in. In de eerste drie maanden zijn in totaal 24 sociale huurwoningen op deze wijze verhuurd.


Goed contact

Ruth Nijman vindt het een goed initiatief voor de buurt. “Ik denk dat als je een sociaal beroep hebt, je meer omkijkt naar de mensen en hoe je met elkaar omgaat in de buurt. Ik wil echt goed contact hebben met de buren. Dat je een praatje maakt. Dat doe ik nu al.”

Ruth vertelt dat vrienden wel raar opkeken dat ze in Poelenburg ging wonen. “Iedereen kent Poelenburg vaak alleen van de treitervlogger. Ik vind dat zo jammer dat door één persoon een hele wijk zo negatief in beeld komt. Nou, ik woon in een heel mooi stukje van Poelenburg, zeg ik dan. Ik zou hier zelfs graag willen werken. Wie weet gaat dat ook lukken.”