Duurzaam wonen

doen we samen

Stap voor stap werkt Parteon samen met huurders en partnerorganisaties aan duurzaam en energieneutraal wonen in de Zaanstreek.

In Nederland hebben we afgesproken om in 2050 gasvrij en klimaatneutraal te wonen. Daarbij willen we de aarde zo min mogelijk belasten zodat we ook in de toekomst veilig, gezond en comfortabel kunnen leven.


Zo gaat Parteon volgend jaar 44 nieuwe huurwoningen gasvrij, duurzaam en energieneutraal bouwen. Deze zogenaamde Nul op de Meter woningen komen in Wormer te staan.


Samen met ThuisBaas

Daarnaast gaan we de komende jaren aan de slag met het energieneutraal en gasvrij maken van onze bestaande huurwoningen. Binnenkort starten we met het energieneutraal en gasvrij maken van de eerste proefwoningen. ThuisBaas gaat ons hierbij adviseren omdat deze organisatie voor innovatie en duurzaamheid al ervaring heeft opgedaan met het energieneutraal maken van woningen.

Praktische manier

ThuisBaas is opgericht door Urgenda, een organisatie die zich inzet om klimaatverandering tegen te gaan. Met ThuisBaas wil Urgenda op een praktische manier zoveel mogelijk huizen in Nederland energieneutraal maken. Parteon gaat gebruik maken van de kennis en ervaring van ThuisBaas om - samen met onze huurders - te onderzoeken hoe we onze woningen het beste energieneutraal kunnen krijgen.


Huurders denken mee

Omdat energieneutraal wonen ook inzet van bewoners vraagt, betrekken we huurders erbij. We kijken samen welke stappen we moeten nemen en of het resultaat aan de verwachtingen voldoet. Want we willen wel dat onze huurders comfortabel en prettig in een energieneutrale en gasvrije woning wonen.


De ervaringen met de proefwoningen gaan we gebruiken in toekomstige projecten. Zo gaan we per wooncomplex onderzoeken welke maatregelen noodzakelijk zijn om woningen energieneutraal en gasvrij te maken. Daarbij vragen we huurders om met ons mee te denken. Ook onderzoeken we wat een slimme planning is zodat we tijdig onze huurwoningen aan kunnen pakken.

Kijk ook op thuisbaas.nl

Wonen met nul op de meter

Een Nul op de Meter woning wordt ook wel een NOM-woning of energieneutrale woning genoemd. Bij een Nul op de Meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Met andere woorden: er wordt evenveel energie opgewekt als de bewoners verbruiken. De energierekening komt dan uit op nul.


Om een Nul op de Meter woning te realiseren, zijn verschillende maatregelen nodig.
De woning wordt zeer goed geïsoleerd en moet vrijwel luchtdicht zijn. Tocht en kou krijgen daardoor geen kans om de woning binnen te komen. Een mechanische ventilatie zorgt voor verversing van de lucht. De energievoorziening in de woning is duurzaam,
zoals energie van zonnepanelen. Daarnaast is er geen gasaansluiting.


Nul op de meter is mogelijk, maar in de praktijk blijkt dat bewoners zeker niet automatisch een nul op de elektriciteitsrekening te zien krijgen. Hoe je woont, bepaalt uiteindelijk de hoogte van de energierekening. Een duurzame leefstijl staat hierin centraal. Er moet bijvoorbeeld goed gelet worden op het spaarzaam omgaan met warm water en de thermostaat mag niet te hoog worden gezet.