Zaanse stijl

in Kakesblok

Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon, vindt respect voor de omgeving belangrijk bij nieuwbouw. Zoals bij het Kakesblok in Zaandam waar de nieuwe woningen aan de Herderstraat bijna naadloos in de buurt passen.

“Kijk eens naar dat metselwerk. Mooi hoe zo’n detail een nieuwbouwwoning een historische uitstraling geeft. Net als die rode dakpannen. Schitterend hoe de nestkastjes daarin zijn verwerkt. Deze nieuwe woningen in het Kakesblok vind ik een geslaagd voorbeeld hoe je met nieuwbouw toch de sfeer en het uiterlijk van een buurt kunt behouden.

Deze woningen zijn in dezelfde stijl gebouwd als de vorige woningen die helaas gesloopt moesten worden vanwege slechte funderingen en bouw­kundige staat.”


Thuis van bewoners

"Slopen is altijd een moeilijke beslissing. Ik begrijp de protesten heel goed. Het gaat om het thuis van de bewoners. Om hun buurt waar ze vaak al jaren wonen. Waar lief en leed is gedeeld. Zeker als iemand anders ook nog eens beslist dat jouw huis wordt gesloopt, dan voel je weerstand. Het geeft stress en gedoe waar je niet op zit te wachten.

Dit nemen we altijd mee in onze beslissingen. Het is nooit een leuke boodschap. Het enige goede dat wij op zo’n moment kunnen doen, is bewoners snel informeren - ook als we nog niet alles weten - en ze betrekken bij de plannen.

Het ingewikkelde is altijd: hoe bouw je woningen die vijftig tot honderd jaar meegaan maar ook passen bij de huidige bewoners? Je sloopt, bouwt en renoveert niet alleen voor de bewoner van nu. Niet iedereen keert terug en de woonwensen zijn over tien jaar waarschijnlijk weer anders.”

“Ik begrijp de protesten heel goed.
Het gaat om het thuis van de bewoners”

Historische kenmerken

“Als we nieuwe woningen bouwen, dan nemen we de woonwensen mee van bewoners en kijken we welke bouw in de straat of buurt het beste past. We kunnen in dezelfde stijl als de omgeving laten bouwen tot precies terug bouwen wat er was.

Als Zaanse woningcorporatie zijn wij verknocht aan de Zaanstreek. Wij waarderen de cultuurhistorische waarde van het Zaanse erfgoed als geen ander en willen deze ook behouden. Maar je hoeft niet alles terug te bouwen om de Zaanstreek Zaans te houden. Ook de huidige tijd mag je laten zien. In de Zaanstreek vind ik vooral de variatie aan gebouwen fascinerend. Alles staat en gaat hier door elkaar. Wonen, werken, kerken, recreëren. Vanalles hoor, ruik en zie je. En overal sta je zo in het groen of blauw. En dat op steenworp afstand van Amsterdam. Dat maakt de Zaanstreek tot een unieke woonplek.”