‘Wij zijn echte mazzelaars!’

Zielsgelukkig was Lisa van Vuure toen ze enkele jaren geleden een woning van Parteon toegewezen kreeg. Een eigen thuis in de - door haar zo geliefde - Zaanstreek. Toen ze vorig jaar hoorde dat ze ook nog eens in aanmerking kwam voor een nieuwe NOM-woning (nul-op-de-meter-woning) was ze helemaal door het dolle heen. “In juni krijgen we de sleutel en trek ik hier met mijn vriend en dochter in!”

Door de overspannen huizenmarkt in de Zaanstreek woonde Lisa met haar vriend en later ook hun dochter bij haar en vervolgens zijn ouders in. “Dat was fijn en we kregen echt de ruimte, maar ik was superblij toen ik hoorde dat ik een eigen woning in de Rosmolenwijk kreeg. Een oud, maar nostalgisch huis waar ik in eerste instantie alleen met mijn dochter ging wonen. Inmiddels is ook mijn vriend ingetrokken en we hebben het helemaal eigen gemaakt."

Duurzame woning Vorig jaar kreeg Lisa een brief in de bus van Parteon. Haar huidige woning wordt vernieuwd en de bewoners krijgen voorrang voor een nieuwe nul-op-de-meter woning aan de Belgischestraat. “Ik vond het meteen geweldig. Ik ben erg begaan met het milieu en zo’n ‘groene’ woning leek me wel wat. Maar, ik woonde nog maar zo kort in mijn woning, dus ik dacht dat ik geen kans maakte. Op aanraden van mijn ouders heb ik toch gereageerd. Ik had het echt niet verwacht, maar ik werd gebeld met goed nieuws. Wij mogen in zo’n fantastische duurzame woning gaan wonen! Met een grote tuin, zonnepanelen, vloerverwarming, een warmtepomp en twee toiletten. Wij zijn echte mazzelaars!”

De Belgischestraat en Kramerstraat liggen in de Rosmolenwijk in Zaandam. De woningen in de wijk worden op verschillende plekken vernieuwd. Samen met de bewoners heeft Parteon de verhuizing van huurders binnen de Rosmolenwijk mogelijk gemaakt. Veel van de bewoners die hun nieuwe energiezuinige woning gaan betrekken wonen al jarenlang in de Rosmolenwijk. Nul-op-de-meter woningen zijn voorzien van energie­zuinige installaties en zijn zeer goed geïsoleerd. Voor de bewoners betekent het dat ze comfortabel wonen en de energiemeter op nul kan uitkomen.