Hevige regenbuien, hete zomers en droogte komen steeds vaker voor. Dit zorgt voor water­overlast en hoge temperaturen in huis. Door woningen te verduurzamen en een groenere leefomgeving te maken, investeert Parteon in de toekomst. Doet u mee?

Parteon werkt met verschillende partners samen om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Dit doen we bijvoorbeeld door de aanleg van groene daken die het regenwater opvangen en verkoeling geven. En we realiseren groene gevels met planten bij complexen. Bij nieuwbouw onderzoeken we hoe we in het ontwerp van een woning slimme aanpassingen kunnen doen. Zelf kunt u ook iets doen om uw huis en tuin tegen hevige regenbuien en periodes van hitte te beschermen. Help de natuur een handje! Deze tips geven direct resultaat en zorgen voor meer wooncomfort.

Tip 1. Tegels eruit, groen erin Verwijder buitentegels en vervang deze door planten of kleine bomen. Door tegels te verwijderen heeft u minder snel wateroverlast bij hoosbuien. Omdat het water sneller door de grond wordt opgenomen, kan overtollig regenwater geleidelijk de grond inzakken. Planten en struiken zorgen dat uw terras eerder afkoelt tijdens warme periodes. Daarnaast is het goed voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Tip 2. Plaats een regenton Bespaar water door een regenton te plaatsen. Regentonnen zijn in verschillende maten te koop. Het opgevangen regenwater kan gebruikt worden om planten water te geven. Zo bespaart u drinkwater en bent u gelijk duurzaam bezig. Tip 3. Maak een geveltuintje Ook met weinig ruimte zijn er mogelijkheden om een tuintje aan te leggen. Een geveltuintje is vaak niet breder dan een stoeptegel. Toch biedt het voordelen voor het milieu. Het regenwater kan makkelijker opgenomen worden door de bodem. Deze kleine tuintjes hebben daarnaast ook een positief effect op de lucht­kwaliteit. Het maakt een straat mooier en groener. Tip 4. Kies bewust planten Kijk naar de eigenschappen van een plant en speel hierop in. Wat zijn zonnige of juist schaduwrijke plekken? Plaats planten die weinig water nodig hebben, dan hoeft u minder vaak te sproeien en bespaart u water. Als uw tuin een groot deel van het jaar bloeiende planten en struiken heeft, helpt u vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan voedsel. Bomen bieden beschutting aan vogels en andere dieren en zijn belangrijke fijnstofvangers.

Wilt u ook uw straat groener en gezonder maken met een geveltuin? Stuur dan een e-mail naar info@parteon.nl.

Doe mee en win!

Wilt u ook meer leven in uw tuin of op uw balkon? Los de rebus op en vul hieronder uw oplossing in. Onder de inzendingen geeft Parteon 25 hangtuintjes met bijenbloemen weg.