Een week lang liepen vakmannen de deur plat bij Dorien Nieuwen­huizen uit Zaandijk.

Twintig zonnepanelen op het dak, een warmtepomp in de tuin, radiatoren werden vervangen voor energiezuinige convectoren, nieuw elektra, koken op inductie; alles werd grondig aangepakt. Met als doel: energiezuinig en aardgasvrij wonen. Samen met haar twee kinderen – Maud (8 jaar) en Daan (7 jaar) – woont Dorien op een van de mooiste plekjes van Zaandijk. Een half jaar geleden meldde ze zich aan voor het project ‘Opgewekt Wonen’. Met dit project wil Parteon zoveel mogelijk woningen verduurzamen. Huurders van zo’n 300 woningen van Parteon maken hier inmiddels gebruik van.

Direct besparen

“Natuurlijk is het even slikken als door je hele huis heen vakmannen rondlopen. Maar ze werkten heel netjes en het waren echt leuke gasten”, vertelt Dorien. “Ze waren lief voor de kinderen en voor mijn huisdieren. En, je zit maar een weekje in de rommel. Daarna bespaar je op energiekosten en doe je iets goeds voor het milieu.”

“Eerlijk is eerlijk, ik heb me aangemeld om kosten te besparen. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat er nog veel meer voordelen zijn. Het koken op inductie bevalt me erg goed én ik kan online mijn eigen verbruik bijhouden.”