Andere woonwensen?

Ander huis!

Nog geen dag spijt

Piet en Alie woonden 51 jaar in een eengezinswoning en maakten de overstap naar een gelijkvloers appartement. “We keken toch een beetje naar de toekomst, want we zijn nu allebei nog goed ter been en helemaal gezond. En toen dachten we, dan moeten we nu gaan verhuizen! Dan hoeven we geen hulp van anderen zodat we lekker alles samen kunnen doen. En we hebben nog geen dag spijt!”

Woonwensen veranderen. Een gezins­uitbreiding of juist kinderen die op zichzelf gaan wonen. Een andere baan, een scheiding, veranderingen van uw gezondheid of een tuin die te veel werk vraagt. Allemaal redenen waardoor er behoefte is aan een andere woning.

Parteon heeft een aantal regelingen die het makkelijker maken om te verhuizen: woningruil, koopvoorrang voor huurders, voorrang voor Zaanse doorstromers, maatwerk voor 55-plussers. Daarnaast introduceerde Parteon deze zomer nog twee nieuwe regelingen: voorrang op middenhuur en 65+ Verhuisvoordeel.

Meer middenhuurwoningen

Extreme prijsstijgingen van koopwoningen en commerciële huurwoningen in Zaanstad en omgeving zorgen ervoor dat doorstromen en starten op de woningmarkt steeds lastiger wordt. Daardoor vallen steeds meer woningzoekenden met een middeninkomen tussen wal en schip. Sinds juli verhuurt Parteon daarom meer middenhuurwoningen. Onlangs zijn er acht middenhuurwoningen in het nieuwbouwproject ‘Plan Luyt’ in Assendelft bij gekomen.

De huurprijzen voor midden­huurwoningen liggen onder de huidige marktprijzen. Deze woningen worden verhuurd met huurprijzen tussen de 800,- en 940,- euro per maand. Doorstromers die een sociale huurwoning van een woningcorporatie in de Zaanstreek leeg achterlaten en woningzoekenden met een middeninkomen krijgen voorrang.

“We keken toch een beetje naar de toekomst, want we zijn nu nog gezond”

65+ Verhuisvoordeel

65+Verhuisvoordeel is een voordeelregeling om oudere huurders te motiveren om naar een passende, gelijkvloerse woning te verhuizen die beter aansluit op hun woonwensen. Het gaat om een proef van één jaar waarin 150 woningen in de regio Zaanstreek-Waterland worden geselecteerd voor de regeling. Alle 65-plussers die nu een woning huren van de deelnemende corporaties, waaronder Parteon, komen voor de regeling in aanmerking. Aan de sociale huurwoning die zij achterlaten zijn geen voorwaarden verbonden. Huurders nemen bij een verhuizing naar zo’n woning hun oude huurprijs in het eerste jaar mee. Ze zijn niet gebonden aan het aanbod in de eigen gemeente, wel aan de regio. Ook krijgen ze een verhuissubsidie van €1000,- en – als ze dat willen – hulp bij het zoeken naar een woning.